EU cosmetica

cosmetica-wet1

Iedereen die cosmetica maakt en op de markt brengt (of van buiten de Europese Unie importeert en hier op de markt brengt) moet voldoen aan duidelijke wettelijke regels. Het is niet toegestaan om cosmetica op de markt te brengen (gratis of tegen betaling) zonder aan deze regels te voldoen.

Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een eenmalig maken van zeepjes voor het goede doel of voor een bedrijf dat miljoenen flessen shampoo per jaar maakt. Het maakt ook niet uit of uw producten eenvoudig en ‘natuurlijk’ zijn, de wet geldt altijd en voor iedereen.

Wij, NATUURLIJK4U, zijn trots en melden u dat we sinds 18 maart 2016 jl., aan de EU cosmetica wetgeving voor onze ambachtelijke zepen voldoen!

De regels op dit punt zijn, op kleine nuances na, gelijk in de hele Europese Unie. Dat is mooi, want als u de producten in Nederland kan verkopen dan kan dat meestal ook in de andere EU-landen. De belangrijkste regels staan in de Europese Cosmetica Verordening (voor 2013 De Europese Cosmetica Richtlijn). Een paar belangrijke punten hieruit:

– Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn, op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, waaronder de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.
– Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen en desgevraagd ter inzage geven aan ambtenaren die de wet moeten controleren. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn o.a. samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
– Voor elk product moet een verantwoordelijke worden aangewezen die belast is met de veiligheid van het product.
– Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Hiermee wordt indirect verplicht dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus, arts, bioloog of iemand met een aanverwant beroep / diploma op universitair niveau.
– Cosmetica moet volgens bepaalde hygiënenormen worden gemaakt en verpakt, dat kan niet zomaar in de keuken.
– Bij de EU moet elk cosmetisch product worden aangemeld via het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Ook staan in de wet lijsten met stoffen die niet mogen worden gebruikt of juist wel.

Wij, NATUURLIJK4U, zijn trots en melden u dat we sinds 21 april 2016 jl., aan de EU cosmetica wetgeving voor onze ambachtelijke crèmes voldoen!

cosmetica-wet2

winter